Преди да започне пърженето

  • Използвайте добре поддържан фритюрник.
  • Изберете олио с добро кочество.
  • Селектирайте точната температура :160-175°C.Контролирайте температурата преди да започнете.
  • Съотношението продукт-олио най-добре да не превишава 1:10. Не пълнете кошничката на фритюрника повече от половината.
  • За да постигнете максимално добър резултат при дълбоко замразени продукти,не размразявайте.
  • Обработвайте картофките внимателно.
  • Спазвайте сроковете на годност.
  • Напълнете и изтръскайте кошничката на фритюрника настрани,така че да не попаднат трохи или лед в горещото олио.
  • Избегнете добавянето на сол и подправки повреме на пърженето.
  • При възможност ,използвайте различни фритюрници за риба,картофи,… Това предотвратява взаимното повлияване на вкус и евентуално кръстосано заразяване с алергени.

Повреме на пърженето

  • Поддържайте температурата между 160 и175°C.Температури по-високи от 175°C водят до бърза деградация на мазнинити и ускорява образуването на акриламид в съдържащите нишесте продукти.Температури по-ниски от 160°C,увеличават поемането на мазнини,в резултат на по-продължителното пържене.
  • Изтръсквайте кошничката на около 30 секунди.
  • Пържете до златистожълт цвят.
  • Избегнете пърженето до кафяв или прекалено тъмен цвят.
  • Следвайте инстукцийте , както са упоменати на опаковката.
  • Регулирайте времето на пържене,когато пържите по-малки количеста.
  • Не пълнете кошничката на фритюрника прекалено,не повече от половината.

След приключване на пърженето

  • Изтръскайте кошничката веднага след приключване на пърженето и оставете около 10 секунди да се отцеди излишната мазнина.
  • Не дръжте изпържените картофки над топлото олио,защото омекват.
  • Оставете вече изпържените картофи върху абсорбираща хартия.
  • Добавете сол,ако е необходимо и сервирайте веднага.
  • Не пържете повторно вече обработван продукт.
  • Отстранете попадналите в олиото парченца.
  • Филтрирайте олиото и изчистете фритюрника след употреба.
  • Не загрявайте олиото прекалено дълго. Покрийте го повъзможност.
  • Контолирайте деградацията на олиото с подходящ индикатор,който ни дава информация за оксидирането.Подменете олиото напълно след максимално 10 пъти използване или следвайте инструкцията на опаковката.