Преди да започне пърженето
- Използвайте добре поддържан фритюрник.
- Изберете олио с добро кочество.
- Селектирайте точната температура :160-175°C.Контролирайте температурата преди да започнете.
- Съотношението продукт-олио най-добре да не превишава 1:10. Не пълнете кошничката на фритюрника повече от половината.
- За да постигнете максимално добър резултат при дълбоко замразени продукти,не размразявайте.
- Обработвайте картофките внимателно.
- Спазвайте сроковете на годност.
- Напълнете и изтръскайте кошничката на фритюрника настрани,така че да не попаднат трохи или лед в горещото олио.
- Избегнете добавянето на сол и подправки повреме на пърженето.
- При възможност ,използвайте различни фритюрници за риба,картофи,… Това предотвратява взаимното повлияване на вкус и евентуално кръстосано заразяване с алергени.
Повреме на пърженето
- Поддържайте температурата между 160 и175°C.Температури по-високи от 175°C водят до бърза деградация на мазнинити и ускорява образуването на акриламид в съдържащите нишесте продукти.Температури по-ниски от 160°C,увеличават поемането на мазнини,в резултат на по-продължителното пържене.
- Изтръсквайте кошничката на около 30 секунди.
- Пържете до златистожълт цвят.
- Избегнете пърженето до кафяв или прекалено тъмен цвят.
- Следвайте инстукцийте , както са упоменати на опаковката.
- Регулирайте времето на пържене,когато пържите по-малки количеста.
- Не пълнете кошничката на фритюрника прекалено,не повече от половината.
След приключване на пърженето
- Изтръскайте кошничката веднага след приключване на пърженето и оставете около 10 секунди да се отцеди излишната мазнина.
- Не дръжте изпържените картофки над топлото олио,защото омекват.
- Оставете вече изпържените картофи върху абсорбираща хартия.
- Добавете сол,ако е необходимо и сервирайте веднага.
- Не пържете повторно вече обработван продукт.
- Отстранете попадналите в олиото парченца.
- Филтрирайте олиото и изчистете фритюрника след употреба.
- Не загрявайте олиото прекалено дълго. Покрийте го повъзможност.
- Контолирайте деградацията на олиото с подходящ индикатор,който ни дава информация за оксидирането.Подменете олиото напълно след максимално 10 пъти използване или следвайте инструкцията на опаковката.